Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 1

PERMOHONAN HANYA AKAN DIPROSES SEKIRANYA BORANG PERMOHONAN DAN SALINAN DOKUMEN YANG TELAH DISAHKAN DIHANTAR KE PEJABAT SMA NILAI

Kuota Kemasukan

Kuota bagi kemasukan adalah terhad. Pihak SMAN akan memilih pelajar berdasarkan sistem meritokrasi, namun keutamaan akan diberikan kepada pelajar yang memiliki kriteria berikut:
  1. Pelajar bersekolah rendah di Negeri Sembilan; atau
  2. Pelajar merupakan anak kelahiran Negeri Sembilan; atau
  3. Salah seorang ibu atau bapa pelajar merupakan anak Negeri Sembilan; atau
  4. Pelajar telah bermastautin di Negeri Sembilan selama 10 tahun atau lebih; atau
  5. Pelajar tinggal di salah satu kawasan berikut: Bangi, Bandar Seri Putra, Bukit Mahkota, Salak Tinggi, Sepang (Selangor).
Permohonan yang tidak menepati kriteria di atas tidak akan diproses oleh pihak sekolah.

Syarat Kemasukan

Pemohon mesti memenuhi syarat-syarat ini:
  1. Mampu membaca dan menulis jawi;
  2. Mampu membaca Al-Quran dengan lancar;
  3. Mengetahui asas bahasa Arab;
  4. Sekurang-kurangnya memperolehi 2A dalam UPSR serta tiada D/E; DAN
  5. Sekurang-kurangnya 6A dalam UPKK ATAU Jayyid Jiddan  UPSRA/PSRA

Proses Permohonan

1. Isi borang permohonan di e-MOHON di alamat http://mohon.sman.edu.my. Borang permohonan akan dipaparkan SELAMA SEMINGGU bermula hari pertama keputusan UPSR diumumkan (29 November 2018 - 7 Disember 2018).
  2. Cetak borang permohonan yang telah lengkap diisi.
  3. Hantar cetakan borang permohonan beserta salinan dokumen *(wajib)  berikut yang TELAH DISAHKAN BENAR oleh Pengetua/Guru besar/pegawai kerajaan Gred A/Ketua Kampung, iaitu:
    1. Salinan MyKad/Sijil kelahiran pemohon
    2. Salinan MyKad ibu dan bapa / penjaga dan isteri penjaga pemohon
    3. Salinan keputusan UPSR
    4. Salinan keputusan UPKK, UPSRA ATAU PRSA
    5. Salinan sijil berhenti sekolah
    6. Salinan Pelaporan PBD
    7. Salinan Pelaporan PAJSK
    8. Salinan Pelaporan Segak
    9. Salinan Pelaporan Psikometrik
    10. Salinan Sijil Pencapaian j-QAF
    11. Salinan Sijil-Sijil Pencapaian yang berkaitan
  4. Penghantaran cetakan borang permohonan dan salinan dokumen HENDAKLAH dihantar ke pejabat sekolah secara serahan tangan SAHAJA.
  5. Penghantaran melalui kaedah lain (contoh: kiriman pos, faks, atau e-mel) TIDAK AKAN DILAYAN.
  6. Jika mana-mana dokumen tidak disahkan, pemohon tidak mengisi borang (mohon.sman.edu.myATAU dokumen yang diperlukan tidak dihantar kepada pejabat sekolah melalui serahan tangan, maka permohonan TIDAK AKAN DILAYAN.
  7. Segala makluman berkaitan ujian, temuduga dan keputusan permohonan akan dipaparkan di laman web rasmi SMA Nilai(sman.edu.my). Pemohon diminta sentiasa peka dengan segala hebahan dan pengumuman.

Tarikh Penting

TarikhPerkara
29 November 2018Tarikh keputusan UPSR diumumkan. Borang permohonan mula dipaparkan di laman web e-MOHON.
7 Disember  2018Tarikh tutup permohonan di e-MOHON. (Jam 3.30 petang)
7 Disember 2018Tarikh akhir penerimaan dokumen di pejabat SMA Nilai. (Jam 4.30 petang)
13 Disember 2018Senarai nama pelajar yang layak untuk temuduga akan dipaparkan di laman web rasmi SMA Nilai.
15 Disember 2018Temuduga dan Ujian Penilaian untuk calon lelaki/perempuan. Calon diminta membawa pensel 2B, kelengkapan alat tulis lain dan senaskhah Al-Quran Terjemahan
21 Disember 2018Keputusan permohonan diumumkan. Senarai nama pelajar yang terpilih akan dipaparkan di laman web rasmi SMA Nilai dan surat tawaran boleh diambil di pejabat SMA Nilai.
1 Januari 2019Pendaftaran pelajar tingkatan 1 2019

Borang Permohonan

Borang permohonan boleh diisi di laman web e-MOHON.